Analyser: Befolkningsfremgangen er bredt forankret

12-01-2017

To nye analyser sætter fokus på den demografiske udvikling i forskellige landsdele. Den ene viser, at befolkningsfremgangen de sidste 35 år har været bredt forankret i næsten hele landet. Den anden viser, at kun en lille del af befolkningen flytter landsdel i løbet af et år. Det er især unge, der flytter for at påbegynde en uddannelse.

Økonomi- og Indenrigsministeriet offentliggør løbende analyser om økonomiske og indenrigspolitiske temaer. Analyserne udarbejdes af ministeriets Afdeling for Strukturpolitik.

Økonomi- og Indenrigsministeriet offentliggør i dag to analyser om den demografiske udvikling i forskellige landsdele. Den ene analyse ser på befolkningsudviklingen i forskellige landsdele siden 1980. Den anden på flytninger i Danmark med fokus på flytninger mellem landsdele.

Analyserne viser blandt andet:

  • Siden 1980 er befolkningen steget med omkring 600.000, især som følge af indvandring. Befolkningsvæksten har været bredt forankret i næsten hele landet. Ud af tolv landsdele er befolkningstallet kun gået tilbage på Bornholm og Lolland-Falster.

  • De seneste 10 år har alle de fire største byer (København, Aarhus, Odense og Aalborg) haft større befolkningsvækst end resten af landet. Det skyldes blandt andet et større fødselsoverskud, idet befolkningen er yngre i de største byer. Derudover har København haft større indvandring end andre dele af landet, hvilket formentlig skal ses i sammenhæng med, at udlændinge har flere muligheder for at studere og arbejde her. 

  • Befolkningsvæksten i de største byer har trukket i retning af en øget koncentration af befolkningen. Den nuværende koncentration af befolkningen er imidlertid ikke historisk høj. Andelen af befolkningen, der bor i kommunerne med de fire største byer, var højere i starten af 1970’erne end i dag. Og sammenligner man Danmark med andre europæiske lande, så er Danmark blandt de lande, hvor befolkningen er mindst koncentreret. 

  • Hvert år flytter omkring 2½ pct. af befolkningen fra en landsdel til en anden. Det svarer til ca. 150.000 personer. De fleste flytninger mellem landsdele sker inden for samme hovedlandsdel (Sjælland, Fyn og Jylland). 

  • Særligt mange unge flytter landsdel. Aldersgruppen 18-24 år står for 35 pct. af alle flytninger mellem landsdele. Mange unge, som flytter landsdel, flytter til København eller Aarhus, hvor de fleste typisk bliver boende i mindst 5 år. 

  • 7 ud af 10 unge, som flyttede til København eller Aarhus i 1990, bor i dag et andet sted i landet. Og 3 ud af 10 bor i dag i den landsdel, de kom fra i 1990. Det tyder på, at mange vælger at flytte tilbage til dér, hvor familien er bosat.

     

Faktaboks

Økonomi- og Indenrigsministeriet offentliggør løbende analyser om økonomiske og indenrigspolitiske temaer. Analyserne udarbejdes af ministeriets Afdeling for Strukturpolitik.

 

Yderligere oplysninger

Afdelingschef Martin Ulrik Jensen, 22 21 08 77

Presse- og kommunikationschef Sigga Nolsøe, 22 26 95 07