Ny forskning viser stort potentiale i at få sofavælgere til stemmeboksen

02-05-2017

Ny analyse af potentialet for at hæve valgdeltagelsen klæder kommunerne og regionerne på til kampagne til kommunal- og regionalvalget den 21. november 2017.

For første gang nogensinde får vi nu detaljerede data for, hvordan valgdeltagelsen kan øges. Det gør vi i en analyse, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har fået udarbejdet af analyseinstituttet KORA. Den nye viden giver kommuner, regioner og civilsamfund mulighed for en mere målrettet lokal indsats for at øge valgdeltagelsen op til kommunal- og regionalvalget den 21. november 2017.

På baggrund af et stort datamateriale har forskerne analyseret seks grupper med lav valgdeltagelse: Unge, kortuddannede, nydanskere, beboere i socialt udsatte boligområder, personer med lav tilknytning til arbejdsmarkedet og personer med handicap. Analysen viser blandt andet, at hvis 18-29-årige stemte til kommunal- og regionalvalg i samme grad som gennemsnittet af befolkningen, ville det give over 100.000 flere stemmer. Hvis 18-29-årige stemte til kommunalvalg i lige så høj grad, som de selv gør til folketingsvalg, ville det give over 150.000 flere stemmer.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll siger:

”Danmark har en stærk tradition for høj valgdeltagelse. Den skal vi værne om. Og vi ved, at det nytter at opfordre til at stemme. Med denne analyse får vi ny viden om valgdeltagelsen for flere grupper. Jeg er glad for, at vi nu kan give den viden videre til kommuner, regioner og civilsamfund, så de kan bruge det i det lokale arbejde med at styrke valgdeltagelsen op til kommunal- og regionalvalget. Og man kan allerede nu sætte kryds i kalenderen, så man husker at sætte kryds på stemmesedlen, den 21. november.”

- Simon Emil Ammitzbøll

 

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationsmedarbejder Camilla Severin Madsen, csm@oim.dk, tlf. 22 46 64 70

Specialkonsulent Søren Stauning, sst@oim.dk, tlf. 41 85 14 24