Udsigt til skærpet konkurrence om udenlandsk arbejdskraft

24-03-2018

Økonomi- og Indenrigsministeriet offentliggør analyse af udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande. Analysen viser, at andre lande i Europa er bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft end Danmark, og at der er udsigt til skærpet konkurrence om arbejdskraften.

I Danmark har international rekruttering stået for ca. 40 pct. af den samlede stigning i arbejdsstyrken siden 2013. Men Danmark er udfordret, når det gælder om at tiltrække nok hænder fra andre lande i Europa i fremtiden.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger:

”Det går godt i dansk økonomi. Vi har høj og stabil vækst, og beskæftigelsen stiger. Det skyldes blandt andet, at regeringen har gennemført reformer, og at danske virksomheder har formået at tiltrække arbejdskraft fra udlandet. Men stigende beskæftigelse og lav ledighed presser arbejdsmarkedet. Vi kan ikke forvente, at vi kan blive ved med at tiltrække østeuropæisk arbejdskraft i samme grad, som vi har været vant til.”

- Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Ifølge analysen får Danmark ikke en topplacering, når det handler om at tiltrække arbejdskraft fra udlandet. I Danmark udgjorde borgere fra udlandet ca. 9 pct. af den samlede beskæftigelse i 2016. Det er en del under lande som Tyskland, Storbritannien, Østrig og Irland. 

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fortsætter:

”Vi er i skarp konkurrence med resten af Europa om kvalificerede folk. Den danske debat har alt for længe handlet om, hvorvidt vi vil have udenlandsk arbejdskraft eller ej. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kan få udenlandsk arbejdskraft til at vælge os til i årene, der kommer.”

- Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Analysen viser også, at jobmulighederne er forbedret i de østeuropæiske lande, og at mangel på arbejdskraft er tiltaget kraftigt i både Østeuropa og de lande, Danmark konkurrerer med om arbejdskraften. Samtidig er der udsigt til, at andelen af personer i den erhvervsaktive alder vil falde over de næste årtier. Det er tilfældet i alle EU-lande. Men tendensen er særlig udtalt i en række østeuropæiske lande. Også det kan skærpe konkurrencen om arbejdskraft i Europa.

 

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationsmedarbejder Mette Kronholm Frænde, mkfr@oim.dk, tlf. 72 28 24 18

Kontorchef Lone Ank, lonak@oim.dk, tlf. 25 43 98 61