Særligt sårbare borgere kan få et booster-stik mod coronasmitte over sommeren

28-06-2022

Efterårsvaccinationsprogrammet mod COVID-19 starter 1. oktober 2022. Indtil da kan særligt sårbare borgere, som både har en særlig risiko for smitte og for at få et alvorligt sygdomsforløb, få mulighed for en booster-vaccination.

I flere lande er der set stigende smitte med den nye variant BA.5. Det er er nu også den dominerende variant i Danmark, og smitten stiger i de fleste aldersgrupper.

Det har ikke givet anledning til, at flere bliver alvorligt syge i Danmark, men der er i andre lande registreret en mindre overdødelighed, der kan skyldes COVID-19. Ud fra et forsigtighedsprincip har Sundhedsstyrelsen derfor valgt at give den praktiserende læge mulighed for at foretage en individuel vurdering af den enkeltes risiko og på den baggrund vurdere, om personen skal tilbydes en booster-vaccination nu. Lægen laver en samlet vurdering af den enkeltes risiko for et alvorligt forløb ud fra både alder og særlige risikofaktorer samt risikoen for at blive smittet og personens immunitetsstatus.

Social- og ældreminister Astrid Krag siger:

Nogle mennesker er mere udsatte ved smitte med coronavirus end os andre, og de risikerer også at blive alvorligt syge. F.eks. vores ældste medborgere og personer med et stærkt nedsat immunforsvar. Hvis du har en særlig risiko for smitte og for at få et alvorligt sygdomsforløb, vil jeg derfor opfordre dig til at tale med din læge om en booster-vaccination. Røde Kors’ vaccinations-hjælpelinje står klar til at hjælpe, hvis du har svært ved at komme til vaccinationsstedet, har brug for hjælp til at booke en tid på computeren eller lignende.

- Astrid Krag

Regeringen og Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative og Venstre har givet midler til, at Røde Kors kan hjælpe sårbare ældre og udsatte grupper med at blive vaccineret. Siden december sidste år har vaccinationshjælpelinjen 'Et Godt Stik' været åben hos Røde Kors. I foråret har 'Et Godt Stik'-hjælpelinjen kørt på vågeblus, men nu opskaleres beredskabet igen.

Generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl siger:

Erfaringerne fra i vinter viser, at nogle af samfundets mest sårbare borgere ikke kommer af sted til vaccination, hvis ikke de får støtte til det, og derfor er vi i Røde Kors glade for, at regeringen har gjort det muligt med vores hjælpelinje, 'Et Godt Stik'. Det er så afgørende, at vi som samfund også får de mest udsatte borgere med.

Hos Røde Kors kan borgere, som af den ene eller anden grund føler sig utrygge ved at blive vaccineret eller har svært ved at komme hen til vaccinationsstedet, få hjælp og støtte, hvis man kontakter hjælpelinjen. I vinter oplevede vi især at få henvendelser, som drejede sig om hjælp til ledsagelse til vaccination, og den hjælp er vi stadig i stand til at yde takket være vores fantastiske 11.000 frivillige i hjælpenetværket 'Parat'. De kan træde til og gøre en forskel for den enkelte, fx ved at ledsage til vaccination.

- Anders Ladekarl

Hvis en person for nyligt er flyttet til Danmark kan det være svært at finde vej i det danske sundhedssystem. Derfor kan ukrainske flygtninge henvende sig til hotlinen Røde Kors Parat, hvor frivillige sidder klar med hjælp til eksempelvis at bestille en tid hos lægen. 

Røde Kors har i forvejen kapaciteten og erfaringen til at tage sig af borgere, der har brug for hjælp til at navigere i det offentlige eller blive ledsaget til læge. Men siden flygtninge fra Ukraine begyndte at komme til Danmark i slutningen af februar som følge af krigen, har Røde Kors Parat-hjælpelinjen også fået ukrainsk- og russisktalende ved telefonerne.

Yderligere oplysninger

Social- og Ældreministeriets pressetelefon, tlf.: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)