Den Kongelige Belønningsmedalje
Social- og Boligministeriet behandler indstillinger om Den Kongelige Belønningsmedalje til personale inden for socialområdet, herunder ansatte ved botilbud, handicap, udsatte samt medarbejder i beskyttet beskæftigelse m.v. En indstilling forudsætter 50 års uafbrudt, ansættelse inden for samme virksomhed/selskab.
Bemærk at der ved 50 år ikke er krav om samtidig fratrædelse, mens dette er et krav ved 40+ år.
Vejledning
Det er alene arbejdsgiveren, der har kompetence til at indstille en medarbejder til Den Kongelige Belønningsmedalje. En indstilling kan eventuelt underskrives af medarbejderens nærmeste chef. Der er ikke krav om, at det er virksomhedsejeren, der underskriver indstillingen.
Det er kun i forbindelse med egentligt ansættelsesforhold, at der kan tildeles en medalje. Selvstændig erhvervsdrivende eller frivilligt arbejde giver ikke grundlag for tildeling.
En ejer eller medejer, herunder en person med en betydelig aktiepost/ejerandel i virksomheden eller en person, der har medbestemmende indflydelse i øvrigt eller gift med en sådan, kan ikke modtage medalje.
Beskæftigelsesgraden skal i hele ansættelsesperioden have været fuld tid eller minimum halv tid af den til enhver tid gældende fuldtidsnorm. Ansatte i beskyttede stillinger (f.eks. fleksjob) er undtaget herfra.
Belønningsmedalje kan udelukkende tildeles danske statsborgere.
Hvis man efter 50 års ansættelse allerede er tildelt Den Kongelige Fortjenstmedalje i sølv efter min. 40 år, kan man ikke på dette grundlag efterfølgende tildeles andre kongelige medaljer.
OBS! Akademisk personale kan ikke indstilles til en medalje.
Særligt om orlov og anciennitet
Bevilget orlov, som ikke indgår i beregninger af minimum 50 års ansættelse og derfor skal tillægges ancienniteten, kan f.eks. være værnepligt, midlertidig ansættelse ved anden ansættelsesmyndighed, uddannelsesorlov, børnepasningsorlov m.m.
Bevilget orlov er ikke en afbrydelse af den uafbrudte ansættelse. Imidlertid skal orlovsperioden lægges til, således den pågældende skal have arbejdet på stedet i 50 år.
Omskoling med løn sidestilles med arbejdet og kan derfor indgå i ancienniteten.
Ved virksomhedsoverdragelse gives der kontinuitet. Dette gælder også ved privatisering af offentlige opgaver – fordi medarbejderen ikke er årsag til de ændrede ansættelsesforhold.
Indstillingen til ministeriet består af følgende dele
En indstilling består af både en begrundet indstilling stilet til departementschefen i Social- og Boligministeriet og udfyldelsen af et elektronisk indstillingsskema.
1) Den skriftlige indstilling til departementschefen skal:
-
være på arbejdsgivers originale brevpapir og underskrives af indstiller
- være stilet til Social- og Boligministeriet, Holmens Kanal 22, 1060København K, Att.: Departementschefen
-
redegøre for, at den ansatte har ydet en særlig fortjenstfuld indsats, herunder en egentlig beskrivelse af beskæftigelsesområder og faglig kunnen m.m.
- ved flere ansættelsessteder (inden for samme virksomhed/selskab) være anført med overskuelig og tydelig dato for ansættelsesperioderne
Indstillingen uploades sammen med den elektroniske formular.
2) I det elektroniske indstillingsskema skal der oplyses:
- den ansattes fulde navn, adresse, e-mail, personnummer og stillingsbetegnelse
-
jubilæumsdato ved 50 år eller fratrædelsesdatoen efter mindst 40+ års for ønsket overrækkelse af medalje (se afsnittet nedenfor om sagsbehandlingstid)
-
hvem der foretager overrækkelsen af medaljen
-
beskæftigelsesgrad (minimum halv tid af den til enhver tid gældende fuldtidsnorm, dog er personer i beskyttet stilling undtaget)
-
nuværende antal timer pr. uge
-
om EAN-nummer, referenceperson samt CVR-nummer med tilhørende postadresse
-
konkret adresse hvor en eventuel medalje skal sendes til
-
navn, telefonnr. og e-mail på en kontaktperson/jeres sagsbehandler