Tænk dig om før du ikke stemmer

05-09-2013

5. september lancerer Økonomi- og Indenrigsministeriet, Danske Regioner og KL en landsdækkende kampagne med fokus på at få flere til at stemme til kommunal- og regionsvalget 19. november.

undefined

Det budskab skal få de godt 20 procent af danskerne, som stemmer til folketingsvalg men ikke til kommunal- og regionsvalg op af sofaen og ned til stemmeurnerne.

Budskabet er en del af den kampagne, som Økonomi- og Indenrigsministeriet, Danske Regioner og KL lancerer 5. september. Og målet er klart – flere skal stemme.

Ved kommunal- og regionsvalget i 2009 var valgdeltagelsen nemlig den laveste i 35 år. Med en stemmeprocent på 65,8 procent var der tale om et fald på godt fire procentpoint i forhold til det seneste valg.

Kampagnen sætter bl.a. fokus på, at krydset på valgkortet ikke kun kan sættes på selve valgdagen den 19. november. Fra den 19. august og frem til valget kan man nemlig tage ned på sit lokale borgerservicecenter med sit ID på lommen og afgive sin stemme.

Samtidig vil der i de mange kommuner være mobile stemmesteder fx på uddannelsesinstitutioner eller andre steder uden for rådhusets og borgerservicecentrets trygge vægge, hvor det også vil være muligt at stemme på favoritpartiet eller yndlingskandidaten.

Når valgdagen nærmer sig, vil kendte ambassadører opfordre borgerne til at stemme og punktere de dårlige undskyldninger for ikke at stemme. Samtidig vil bybilledet blive fyldt med opfordringer om at huske at tænke sig om, før man vælger ikke at afgive sin stemme.

KL’s formand Erik Nielsen siger:

Demokratiet er ikke i krise, men den faldende valgdeltagelse er et seriøst problem. Derfor er denne kampagne helt central. Vi skal ud og have fat i dygtige, engagerede og aktive borgere og forklare dem, at kommunalpolitik ikke alene er spændende, men også gør en kæmpe forskel. Samtidig bygger kampagnen i høj grad på den lokale medvirken. Vi håber, at kommunerne fx vil hænge bannere op på rådhuse, klistre badges fast på byskiltene, eller ved at indarbejde ideerne i egne indsatser.

- Erik Nielsen 

Formand for Danske Regioner Bent Hansen siger:

Hvert år forvalter de 205 regionspolitikere alene på sundhedsområdet 100 milliarder af danskernes skattekroner. Det er knap en fjerdedel af det samlede offentlige forbrug. Det er ikke penge, der kan kastes af sted uden en klar og åben prioritering og uden demokratisk kontrol. Derfor er regionsvalget så vigtigt, og derfor lægger vi så mange kræfter i at styrke valgdeltagelsen.

- Bent Hansen

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager siger: 

Valghandlingen er kronjuvelen i vores demokrati. Som valgminister håber jeg, at alle vælgere vil bruge deres stemme. Det lokale demokrati er udfordret af faldende valgdeltagelse – men det kan du og jeg heldigvis gøre noget ved. Unge vælgere, vælgere, der er socialt udsatte og vælgere med indvandrerbaggrund stemmer mindre end andre vælgere. Det er en social ting at stemme. Hvis du inviterer én ung vælger med til valget, tager han eller hun fire andre unge med. Hvis andre omkring dig stemmer, gør du det også selv. Så tag din nabo, dine venner og dine børn med til valgstedet.

- Margrethe Vestager

Kontakt

Christine Boeskov
TitelValgkonsulent
KontorDemokrati