Sæt dit kryds rigtigt

01-12-2015

Hvis du vil sikre dig, at din stemme er gyldig, når du går i stemmeboksen ved folkeafstemningen den 3. december 2015, så tjek her, hvad du skal undgå.

Et kryds med guldtusch, en smiley på stemmesedlen eller en ødelagt stemmeseddel. Det kan gøre, at din stemme ved folkeafstemningen ikke bliver talt med i valgresultatet, fordi stemmesedlen dermed er ugyldig.

I stedet skal du bare sætte et kryds ved enten JA eller NEJ på stemmesedlen med f.eks. en sort, blå eller rød kuglepen eller en blyant. Og så skal du undlade at give stemmesedlen et særpræg.

Stemmesedlen får du udleveret på afstemningsstedet, når du har afleveret dit valgkort og oplyst din fødselsdato til valglisteføreren og er blevet krydset af på valglisten.

I stemmeboksen skal du kun sætte et enkelt kryds. Hvis du laver andre tegn på stemmesedlen som f.eks. en cirkel om JA eller NEJ eller tegner eller skriver på stemmesedlen, er stemmesedlen ugyldig.

Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du bede en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen om en ny stemmeseddel. Men det kan du selvfølgelig kun, hvis ikke du allerede har lagt den i stemmekassen.

En stemmeseddel er desuden ugyldig, hvis:

  • du ikke har brugt en stemmeseddel, der er udleveret på afstemningsstedet,
  • stemmesedlen er blank,
  • det ikke med sikkerhed kan afgøres, om du har stemt JA eller NEJ (f.eks. hvis du har sat kryds ved både JA og NEJ).

Uanset om du har udfyldt stemmesedlen eller ej, skal du lægge den i stemmekassen. Du må ikke tage den med ud af valglokalet. Du må heller ikke tage et billede af din afkrydsede stemmeseddel, f.eks. for at lave en opdatering på Facebook eller Twitter. Så bryder du nemlig den stemmehemmelighed, vi har i Danmark.

Hvis du hverken ønsker at stemme JA eller NEJ, kan du stemme blankt, dvs. lade være med at sætte kryds på stemmesedlen og lægge den i stemmekassen uden at udfylde den. Hvis du gør det, bliver din stemmeseddel ugyldig, men din stemme vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og dermed i, hvor stor valgdeltagelsen bliver.

Valgdeltagelsen ved seneste folkeafstemning den 25. maj 2014 var på 55,85 procent. 2.303.783 vælgere stemte, og 83.879 stemmer var ugyldige. Heraf stemte 77.722 blankt.

 

Yderligere oplysninger

Ministeriets pressetelefon, tlf: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)

Valgkonsulent Christine Boeskov, cjb@sim.dk - valg@sim.dk, tlf.: 25 16 12 06