Dansk økonomi står stærkt

28-05-2018

Dansk økonomi har taget hul på en højkonjunktur. Flere end nogensinde før er i job, arbejdsstyrken har sat rekord, og velstanden har aldrig været større. Virksomhederne melder imidlertid også om mangel på arbejdskraft, og fremgang i beskæftigelsen vil i de kommende år øge presset på arbejdsmarkedet. Det fremgår af regeringens nye prognose for dansk økonomi, Økonomisk Redegørelse, maj 2018.

Væksten i BNP er de seneste par år gradvist steget til omkring 2 pct. og er dermed den højeste i mere end ti år. Væksten drives både af en stærk privat indenlandsk efterspørgsel og et solidt bidrag fra eksporten.

Forudsætningerne er på plads for, at højkonjunkturen kan fortsætte, blandt andet i kraft af reformer, der også i de kommende år udvider arbejdsstyrken. Stigende pres på virksomhedernes produktionskapacitet og mere udbredt mangel på arbejdskraft ventes imidlertid at begrænse mulighederne for vækst, så væksten efterhånden bøjer af.

Væksten i BNP skønnes at blive 1,9 pct. i 2018 og 1,7 pct. i 2019. Væksten ventes at løfte beskæftigelsen med næsten 70.000 personer i løbet af 2018 og 2019.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger:

Der er god grund til at glæde sig over, at dansk økonomi står stærkt. Beskæftigelsen er på det højeste niveau nogensinde, og historisk mange er blevet en del af arbejdsmarkedet. Den gode udvikling i dansk økonomi er ikke kommet af sig selv. Den er godt hjulpet på vej af reformer. Det er min klare ambition, at vi skal fortsætte ad det spor. Det er ikke en løsning at vende det døve øre til, når virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft. Vi skal bruge de gode tider til at trimme dansk økonomi.

Fremgangen i dansk økonomi bæres af privatforbrug, private investeringer samt eksport. Den økonomiske politik planlægges efter at dæmpe kapacitetspresset og øge mulighederne for et langvarigt opsving. Den dæmpende effekt af finans- og strukturpolitikken afspejler blandt andet, at de senere års strukturreformer udvider arbejdsudbuddet og derigennem mindsker presset på arbejdsmarkedet.

Finansminister Kristian Jensen siger:

Væksten er solid, og der er udsigt til fortsat balanceret fremgang i dansk økonomi. Vi har styr på de offentlige finanser, og finans- og strukturpolitikken bidrager til den gode udvikling. Det er godt med en vækst på knap 2 procent om året, men der er ting, Danmark kan gøre endnu bedre. Vi skal udnytte de gode muligheder til at øge beskæftigelsen både for indvandrere og andre, der står uden for arbejdsmarkedet, vi skal styrke erhvervslivet og belønne alle dem, der knokler på arbejdsmarkedet med mere kernevelfærd og skattelettelser.

Finansministeren præsenterer Økonomisk Redegørelse for Folketingets Finansudvalg, da økonomi- og indenrigsministeren holder orlov i forbindelse med sin datters fødsel.

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationschef, Mette Gerlach, mge@oim.dk, tlf. 72 28 24 16

Kontorchef Lone Ank, lonak@oim.dk, tlf. 25 43 98 61