Ny vaccinations-hjælpelinje skal hjælpe ældre og sårbare med vaccination

15-12-2021

Regeringen giver med et flertal i Folketinget 4,5 millioner kroner til Røde Kors, som skal hjælpe sårbare ældre og udsatte grupper med at blive vaccineret. Midlerne går bl.a. til drift af Røde Kors’ vaccinations-hjælpelinje, som åbner i dag, og som formidler kontakt til tusindvis af frivillige, der står klar til at følge ældre og sårbare til de vigtige vaccinationer.

Med smittestigningen i samfundet og den nye omikron-variant i vækst er det afgørende, at vaccinationsindsatsen bliver styrket. Men det er ikke alle, der har lige nemt ved at blive vaccineret. Regeringen giver derfor med opbakning fra Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative og Venstre 4,5 millioner kroner til en vaccinations-hjælpelinje drevet af Røde Kors, der vil skabe større tryghed omkring vaccination. Det skal ske gennem ledsagelse til vaccinationssteder og vejledning til sårbare og ældre om, hvordan de kan bestille vaccinationer.

Social- og ældreminister Astrid Krag håber, at den meget konkrete adgang til hjælp vil betyde, at flere mennesker bliver revaccineret, eller får et af de første stik, hvis de endnu ikke er kommet i gang:

Vi ser bekymrende stigninger i smittetallene, og der er slået smitterekord flere dage i streg nu. Den særligt smitsomme omikron-variant er i fremvækst, og vi har brug for, at alle og i høj grad de ældre og sårbare borgere bliver beskyttet med vaccinerne. Med vaccinations-hjælpelinjen kan Røde Kors blandt andet ledsage ældre til vaccinationscentre, hjælpe med transport og vejlede i at reservere tider. Det er afgørende for, at vi beskytter vores sårbare borgere bedst muligt, og jeg vil gerne takke Røde Kors og de mange frivillige danskere for at løfte en vigtig opgave med kort varsel. Også en tak til partierne for opbakning til bevillingen.”

- Astrid Krag

Generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl siger:

Det er helt afgørende, at så mange mennesker som muligt bliver vaccineret. Men for mange ældre eller sårbare kan det være svært at overskue i praksis. Måske bor man langt væk fra sin familie, er dårligt gående eller er bekymret for at tage af sted alene. Det kan også være, man bare har svært ved at finde rundt på en computer. Derfor åbner Røde Kors nu en vaccinationshjælpelinje, hvor vi skaber tryghed omkring vaccination. Røde Kors hjælper med at udrulle vaccinationsprogrammer overalt i verden, og vi er glade for også i Danmark at kunne støtte myndighedernes arbejde med at sikre, at flere borgere bliver vaccineret hurtigt, så smitten i samfundet kan nedbringes.”

- Anders Ladekarl

Hjælpen til at blive vaccineret er klar allerede i dag, hvor Røde Kors åbner den landsdækkende vaccinations-hjælpelinje, som er en udvidelse af Røde Kors’ hjælpenetværk 'Parat' med 5400 tilknyttede frivillige overalt i landet. På vaccinations-hjælpelinjen kan man nu bl.a. booke en frivillig ledsager, hvis man ikke selv har mulighed for at komme af sted til vaccination. Personale på f.eks. et plejehjem, en pårørende, frivillig eller lignende vil også kunne booke på borgerens vegne. Hjælpelinjen vil også kunne informere om, hvor man lettest bliver vaccineret i sit nærområde.

Hjælpelinjen har telefonnummer 3529 9660 og er åben for opkald dagligt mellem kl. 10 og 16.

Ud over praktisk hjælp til vaccination afsætter regeringen samtidig 2 millioner kroner til organisationer, der skal bekæmpe ensomhed og mistrivsel blandt sårbare ældre, samt 0,7 millioner kroner til ekstra nødovernatning for gadehjemløse på Vesterbro i København.

Finansieringen til initiativerne forudsætter Folketingets Finansudvalgs formelle tiltrædelse.

Yderligere oplysninger

Social- og Ældreministeriets pressetelefon, tlf.: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)
Røde Kors’ pressetelefon, tlf.: 3529 9699 (modtager ikke sms)