Det er i § 4 tydeliggjort, at regler og retningslinjer om og forbud mod indtagelse og besiddelse af alkohol kan fastsættes i husordenen, som kan fastsættes for opholdssteder og døgninstitutioner efter § 43, stk. 1, nr. 6, i barnets lov.
Der er i § 9 indsat et nyt stk. 3, hvorefter personalet på et opholdssted eller en døgninstitution kan fratage et barn eller en ung euforiserende stoffer eller alkohol. Alkohol kan alene fratages, hvis barnet eller den unge ved besiddelsen overtræder regler i husordenen, eller hvis opholdsstedet eller døgninstitutionen vurderer, at det er nødvendigt for at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed og udvikling.
Fysisk magtanvendelse efter voksenansvarslovens § 9, stk. 1, dækker over to fysiske indgrebsmuligheder, dette værende fastholdelse af barnet eller den unge, og at barnet eller den unge føres til et andet opholdsrum. Såfremt barnet eller den unge modsætter sig at udlevere euforiserende stoffer eller alkohol, men det ville kunne fratages f.eks. barnet eller den unges hånd, uden at barnet eller den unge bliver fastholdt, er der ikke tale om magtanvendelse. Såfremt der vil være brug for at fastholde et barn eller en ungs hånd eller krop kortvarigt, vil der være tale om en magtanvendelse. Anvendelse af fysisk magt efter § 9, stk. 3, vil skulle registreres og indberettes efter § 21 i voksenansvarsloven.
Herudover er der i § 16 indsat et nyt stk. 2, hvorefter lederen af et anbringelsessted eller dennes stedfortræder uden en retskendelse kan beslutte, at der skal foretages en undersøgelse af et anbragt barns eller en ungs person eller opholdsrum, hvis barnet eller den unge overtræder regler om alkohol i en husorden fastsat efter § 4 eller når anbringelsesstedet vurderer, at det er nødvendigt for at sikre barnets eller den unges trivsel, sundhed eller udvikling.
Endelig er det med en ændring til §16, stk. 6, blevet muligt, at lederen eller dennes stedfortræder kan tage alkohol i bevaring, som er blevet frataget barnet eller den unge.