Nye anbefalinger til Danmark efter eksamination i Handicapkonventionen

14-09-2024

Social- og boligministeren ser frem til at læse FN’s Handicapkomités rapport og anbefalinger på baggrund af Danmarks eksamination i Handicapkonventionen.

Danmark blev d. 23. august 2024 eksamineret i Handicapkonventionen. På baggrund af eksaminationen har FN’s Handicapkomité udsendt deres rapport med en række anbefalinger til, hvordan Danmark, Grønland og Færøerne kan styrke rettighederne for personer med handicap og implementeringen af FN's Handicapkonvention.

FN’s Handicapkomite har til opgave at eksaminere alle de lande, der har tilsluttet sig FN’s Handicapkonvention, for at afdække, hvordan landene arbejder med gennemførelsen af konventionen.

Komitéen sætter i rapporten pris på den konstruktive dialog med den store delegation fra en række ministerier, der var mødt frem den 23. august, og komitéen er positiv overfor, at regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik en rammeaftale om en langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet den 2. maj 2024.

I rapporten har FN’s Handicapkomité dog også en lang række anbefalinger, hvor implementeringen af konventionen kan forbedres. Det er blandt andet følgende på social- og boligministerens område:

  • At inkorporere handicapkonventionen i dansk ret.
  • At vedtage en national handlingsplan på handicapområdet, som dækker alle rettigheder og områder under konventionen.
  • At indføre bindende procedurer for tæt inddragelse og høring af personer med handicap gennem deres repræsentative organisationer i alle spørgsmål.
  • At indføre strategier for, hvordan man kan afinstitutionalisere på tværs af sektorer for alle personer med handicap.

FN’s Handicapkomité har anmodet Danmark om at implementere anbefalingerne og formidle dem bredt ud til blandt andet Folketinget, ministerier, lokale myndigheder, personer med handicap og til handicaporganisationer.

Social- og Boligministeriet vil hurtigst muligt tilgængeliggøre og oversætte rapporten til dansk.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:

”Jeg ser frem til at gennemgå FN’s anbefalinger for det danske handicapområde. Regeringen og jeg vil tage dem med i vores overvejelser om, hvordan vi forbedrer forholdene for personer med handicap i Danmark. Det er et arbejde, der er i fuld gang, og som jeg glæder mig til at udfolde i samarbejde med parterne i Sammen om Handicap.”

- Sophie Hæstorp Andersen

Danmark var sidst til eksamination og modtog anbefalinger fra Handicapkomitéen i 2014.


Pressekontakt

Social- og Boligministeriets pressetelefon, tlf.: 4185 1360 (modtager ikke sms).