Det fremgår af handicapkonventionens artikel 33, at deltagerstaterne i overensstemmelse med deres organisationsstruktur skal udpege et eller flere kontaktpunkter i centraladministrationen for forhold vedrørende gennemførelse af denne konvention og skal behørigt overveje at oprette eller udpege en koordinerende funktion i centraladministrationen for at lette tværgående indsatser i forskellige sektorer og på forskellige niveauer.
Social- og Boligministeriet fungerer som handicapkoordinerende ministerium og som kontaktpunkt i centraladministrationen for forhold vedrørende gennemførelsen af konventionen i samarbejde med relevante ministerier og organisationer på området. Der er desuden nedsat Ministeriernes Handicapudvalg (MHU), , som har det formålat lette de tværgående indsatser på handicapområdet.
Det skal desuden bemærkes, at FN’s handicapkonvention fastsætter, at deltagerstaterne skal opretholde, styrke, udpege eller opstille rammer, herunder - hvor det er hensigtsmæssigt - en eller flere uafhængige funktioner med henblik på at fremme, beskytte og overvåge gennemførelsen af konventionen. Opgaven med at fremme, beskytte og overvåge gennemførelsen af FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap varetages af Institut for Menneskerettigheder.
Anbefalinger fra FN’s Handicapkomité til Danmark
FN’s Handicapkomité har til opgave at eksaminere alle de lande, der har tilsluttet sig FN’s Handicapkonvention, for at afdække, hvordan landene arbejder med gennemførelsen af konventionen. På baggrund af eksaminationen modtager hvert land en række anbefalinger.
Danmarks afrapportering, vores skriftlige svar (besvarelse af såkaldt ”list of issues”) og selve eksaminationen er resultatet af et samarbejde mellem en række ministerier, som følge af det sektoransvar, der gælder på handicapområdet. Alle ministerier har ansvar for at sikre gennemførelsen af konventionens bærende principper om fx inklusion, ligebehandling, lige muligheder, medborgerskab og respekt for forskellighed.Danmark modtog i september 2024 anbefalinger fra FN’s Handicapkomité på baggrund af Danmarks eksamination i FN’s handicapkonventionen i august 2024. Dette skete på baggrund af Danmarks landerapport i 2020, og efterfølgende skriftligt svar. Danmark skulle efter planen have været eksamineret i 2020, men grundet Corona-krisen blev det udskudt til 2024.
I september 2014 blev Danmark eksamineret for første gang af FN’s Handicapkomité. Eksaminationen skete som opfølgning på Danmarks første landerapport fra 2011 og efterfølgende skriftligt svar i juni 2014.
Danmark skal afrapportere til FN’s handicapkomité næste gang i 2031. Afrapporteringen skal blandt andet indeholde svar og status på komiteens tidligere anbefalinger.
Alle dokumenterne kan findes i linkboksen her på siden, hvor også bemærkninger og anbefalinger fra FN’s Handicapkomité til Danmark findes i en engelsk og en dansk version.