Barnets lov

Barnets lov er trådt i kraft den 1. januar 2024. Barnets lov styrker børns rettigheder på en række punkter. Børn får således partsstatus ved det 10. år. Det betyder blandt andet, at børnene har adgang til at klage over afgørelser. Med loven er det også muligt for børn selv at sige nej til samvær med deres forældre i en periode, lige som det er et krav, at man ser på støttebehovet hos alle søskende, når et barn bliver anbragt på grund af forældrenes omsorgssvigt. Samtidig har børn, hvis forældre eksempelvis har et misbrug eller står i en konfliktfyldt skilsmisse, ret til at opsøge behandling i en civilsamfundsorganisation uden forældrenes samtykke.

Social- og Boligministeriet opdaterer løbende siden med relevant information om barnets lov. 

Der kan hentes faglig inspiration til tilrettelæggelsen af arbejdet efter barnets lov hos Social- og Boligstyrelsen. Social- og Boligstyrelsens udgivelser, såsom 'Håndbog om barnets lov' og 'Håndbog om ICS og udredningsværktøjet', kompetenceudvikling m.v., kan findes på Børnene Først og barnets lov | Social- og Boligstyrelsen (sbst.dk)

Lovforslag, bekendtgørelser, vejledninger m.v. på Social- og Boligministeriets område, herunder i relation til barnets lov, der er sendt i høring, kan findes på Høringsoversigt - Høringsportalen (hoeringsportalen.dk).

Spørgsmål/svar

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål til barnets lov.

Screening

Forskellen mellem screening og afdækning

Børnefaglig undersøgelse

Barnets rettigheder

Opfølgning

Anbringelse og forhold under anbringelsen

Kommunale beredskaber

Ungestøtte

Forhold under anbringelsen

Generelle bestemmelser