Hvis kommunen har viden om eller grund til at antage, at et barn eller en ung har behov for hjælp og støtte, skal kommunen efter § 18 i barnets lov foretage en screening af de foreliggende oplysninger i sagen, herunder eventuelle oplysninger fra barnet/den unge og forældrene om barnets/den unges udfordringer og støttebehov samt baggrunden herfor.
En screening er en vurdering af de foreliggende oplysninger med henblik på at tage stilling til, om der er behov for at iværksætte visse typer af støtte eller belyse barnets/den unges støttebehov nærmere. Screeningen kan således resultere i, at sagen afsluttes uden yderligere handlinger, ligesom der alene på baggrund af screeningen kan iværksættes visse former for støtte, herunder tidligt forebyggende indsatser efter § 30 eller visse handicapkompenserende ydelser. Screeningen kan også føre til, at der iværksættes en afdækning eller børnefaglig undersøgelse, fordi det vurderes, at det er nødvendigt at få belyst barnets eller den unges behov nærmere, for at kunne iværksætte den rette støtte.
Hvis kommunen modtager nye oplysninger i en igangværende sag, skal der efter omstændighederne foretages en screening – dvs. en vurdering af, om oplysningerne giver anledning til at foretage yderligere afdækning eller undersøgelse i sagen eller justere i den iværksatte indsats, eller om der ikke er anledning til at foretage yderligere. Kommunen skal således vurdere, om oplysningerne belyser nye forhold eller bidrager med viden, der ligger udover den indledende screening af sagen eller kan have betydning for det forløb, der allerede er iværksat.
I tilfælde, hvor kommunen indhenter eller modtager oplysninger og behandler disse som led i andre formaliserede sagsskridt – eksempelvis ifm. en afdækning, en børnefaglig undersøgelse eller som en del af opfølgningen på en iværksat indsats – skal der ikke foretages en screening af disse oplysninger. I forbindelse med sådanne sagsskridt vil der naturligt blive genereret ny viden, der vil blive håndteret som led i de konkrete sagsbehandlingskridt, og som vil være omfattet af de proceskrav, der gælder herfor.
Herudover kan kommunen som led i den almindelige løbende sagsbehandling, fx i forbindelse med samtaler med barnet eller den unge eller gennem henvendelser fra forældrene, komme i besiddelse af nye oplysninger i en sag. I den forbindelse vil kommunen naturligt foretage en vurdering af, om der er tale om oplysninger, der har betydning for den indledende vurdering af sagen og kan føre til ændringer i den støtte, der er iværksat. Således vil fx gentagende enslydende oplysninger, som ikke bidrager med ny viden, eller oplysninger, der ikke vurderes at have en betydning for det forløb, kommunen allerede har sat i gang, ikke i sig selv kræve en screening. Hvis kommunen imidlertid kommer i besiddelse af oplysninger, som kan have en betydning for den indledende vurdering af, om barnet eller den unge har behov for hjælp og støtte efter barnets lov, eller som giver anledning til at antage, at der er behov for anden hjælp eller støtte end den, er allerede er iværksat, vil kommunen efter omstændighederne skulle foretage en screening af disse oplysninger, jf. ovenfor.
Det bemærkes, at hvad angår håndtering af oplysninger, som kommunen modtager i forbindelse med en underretning, vil disse skulle håndteres efter underretningsreglerne i §§ 136-138.
(Opdateret 27. juni 2024)